3 Ekim 2014 Cuma

Kurban Bayramı özel tarifi: Buğdaydan et yapmanın püf noktaları





















İlk Buda yasası şöyle der:
"Öldürmeyin, sevgi dolu olun. Canlıların evrim dengesini bozmayın"

Seitan (saytan) Asya’da vejetaryen budistler tarafından yüzyıllardır et yerine kullanılan bir yiyecek. Buğday eti, buğday gluteni veya sadece gluten olarak da adlandırılıyor. Aslında pizzaya pide demediğimiz gibi buna da buğday eti demenin bir anlamı yok. Başlıkta anlaşılmayacağı için bu seferlik böyle oldu. Ve dökülen kanları düşündükçe bu yemeği Seitan olarak hayatımıza almanın vakti geldi de geçiyor bizce...
Seitan'ın tadı, yapılış tekniklerine göre çok değişebiliyor. Ete çok yakın, hatta ayırt bile edilemeyecek şekilde yapılabiliyor. Elbetteki çeşitli baharat ve pişirme teknikleriyle... 

Kimi zaman "ekmek arası hayvan" yemeyenlere niçin et lezzetini arıyorsunuz şeklinde sorular gelebilir. Ancak bu soru ateşin kullanılmasına kadar geçmişe götürüyor bizi. Çünkü asıl sorulması gereken soru belkide -başta et olmak üzere- bütün yiyeceklerimizi niçin pişiriyoruz? Yeryüzündeki hiçbir canlı yemeğini pişirmezken... Bütün mevcudat canlı yiyecekle beslenirken... Bizler beslenme kültürümüz yüzünden yiyeceklerin doğal halini daima bir sosla, baharatla yok eder hale geldik. Kısacası damaklarımız her yönden işgal altında... Ve kabul edelim insanlar yemek pişiren hayvanlardır. Henüz çiğ et karşısında ya da bir inek gördüğünde ısırık almak isteyen, ağzı sulanan insanlar göremediğimize göre durumumuzu bir kez daha düşünmemiz gerekiyor sanırız.

Bu yüzden bu tarif, hem protein bakımından zengin olduğu için hem de hayvanların acı dolu bedenlerini midelerine almak istemeyenler için...

Kurban bayramında kavurma yolu gözleyenler, hayvanları çok sevip ama yemek istemeyenler birde bunu deneyin. Çünkü "kurban" Allah'la yakınlaşmaktır, kan dökmek değil.

Riyazet hayatı sürdüğü ve hayvan yemediği söylenen Hz. Ali'nin de dediği gibi; "Midelerinizi hayvan mezarlığı yapmayın"

Dualarımız sana ey minik kuzu, mor koyun, sarıkız ve insanlığın üstünde yükseldiği tüm türler...

İşte 5 maddeyle Saitan yapmanın püf noktaları...

Malzemeler:

Hamuru için:
1 kg. beyaz un veya tam buğday unu
3 su bardağı su

Pişirme suyu için:
4 su bardağı su
1 çay bardağı soya sosu
1 beyaz soğan
1 yada 2 domates
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak

1.

Unu ve suyu karıştırıp hamur haline getirin. Tezgahın üzerine alıp ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğurun. 10 dakika bekletin. Ardından hamuru derin bir kabın içine koyup üzerine gelecek kadar suyla doldurup 1-2 saat bekletin. (Tam buğday unu ile yaparsanız 4-8 saat bekletmeniz gerekiyor)

2.  

Daha sonra hamuru soğuk suyun altında yoğurmaya başlayın. Bütün nişastası akıp su berraklaşana kadar yaklaşık 10-15 dakika yıkamaya devam edin Daha kolay yıkamak için kevgir kullanabilirsiniz. Hamur gittikçe küçülmeye başlayacak ve elastiki bir kıvama gelecektir.

3. 

Hamurdaki bütün nişasta aktığında elimizde kalan gluten olacak. Başlangıçtaki hamurdan çok daha küçük, fakat piştiğinde genişleyecek. Gluteni iyice bastırıp sıkarak içindeki hava ve suyun çıkmasını sağlayın, süzülmesi için bir süre kevgirin üzerinde bekletin. Daha sonra gluteni bütün olarak yada küçük küçük dilimleyerek pişirebilirsiniz. 

4.

Pişirme suyuna soğan, sarımsak, domates ve bütün baharatları atın. Kaynadıktan sonra ateşi biraz kısıp gluten parçalarını suyun içine atıp, tencerenin kapağını kapatmadan, arada karıştırarak 30 dk. pişirin.

5.

Piştiğinde gluten parçaları genişleyecek ve pişirme suyunu çekecektir. Dileyen bu şekilde yiyebilir. Dileyen Seitan’ın üzerine kaşıkla hafifçe bastırarak içinde kalan pişirme suyunu süzüp kızartarak yiyebilir. 

Gurmelere not;


Not 1: Yukarıdaki tarif beyaz undan, tam buğday unundan yaptığınız da böyle bir görünüm ve daha ete benzer bir tat yakalıyorsunuz.  
Not 2: Gluteni (Bknz: 3'üncü madde) istediğiniz bir sos içinde bir gece bekletip marine de edebilirsiniz. 
Not 3: Eğer bu şekilde undan gluten elde etmek zor geliyorsa, gluten unu temin ederek de Seitan yapabilirsiniz. 

vegan blog'a  ayrıca çok teşekkürler. 

@burcuyeryuzu